FAKTA

Soalan Lazim

Stik tidak berubah menjadi kuning setelah membengkok. Adakah ianya masih berjaya diaktifkan?

Anda akan mendengar bunyi retak semasa membengkokkan stik, ampoule akan patah dan ianya akan diaktifkan dalam masa 3 jam. Stik akan bertukar menjadi warna kuning muda dalam 24 jam. Jangan bengkokkan tongkat berulang kali untuk mengelakkan kerosakan yang boleh menyebabkan kebocoran cecair.

Stik menjadi menjadi putih lebih cepat daripada 50 hari, adakah saya harus menggantikan dengan yang baru?

Keberkesanan maksimum stik Dr. Clo Disinfektan adalah selama 50 hari tetapi tempoh penggunaannya berbeza mengikut suhu persekitaran. Sekiranya sekelilingnya lebih panas, Dr. Clo akan habis lebih cepat dan perlu diganti.

Bolehkah saya memasukkannya ke dalam beg tangan atau beg galas saya?

Anda boleh memasukkannya ke dalam beg anda untuk membasmi kuman di dalam beg. Sekiranya anda memerlukan pembasmian kuman persekitaran, sila letakkan di kawasan tertutup atau di kawasan terbuka untuk keberkesanan maksimum.

Adakah sesuai untuk penggunaan bayi dan kanak-kanak?

Bahan utama stik Dr. Clo Disinfektan adalah klorin dioksida dalam jumlah penggunaan yang selamat, dan ia tidak mengandungi bahan kimia atau karsinogen berbahaya. Selamat digunakan oleh bayi dan kanak-kanak di bilik bayi, gantung pada stroller bayi atau beg galas kanak-kanak. Pastikan anak-anak anda tidak bermain stik sebagai mainan atau menggigitnya untuk mengelakkan kerosakan dan kebocoran.

Adakah sesuai digunakan oleh pesakit kronik dan warga tua?

Kekebalan pesakit tua dan kronik lebih lemah pada umumnya, mereka mungkin menghadapi risiko jangkitan bakteria yang lebih tinggi kerana kerap mengunjungi hospital atau klinik. Sebaiknya mereka menggunakan stik Dr. Clo Disinfectant untuk perlindungan yang lebih kuat.

Adakah ini bermakna saya tidak akan jatuh sakit setelah menggunakan stik Dr. Clo Disinfektan?

Kekuatan bakteria stik Dr. Clo Disinfectant paling berkesan di kawasan tertutup untuk mengurangkan jangkitan awal. Walau bagaimanapun, ia juga bergantung kepada imuniti dan amalan kebersihan pengguna, seperti mencuci tangan dengan kerap, elakkan menyentuh mata, hidung dan mulut sebelum mencuci tangan dan lain-lain.

Apakah itu PPM?

PPM adalah singkatan untuk “parts per million (bahagian per juta)” dan juga dapat dinyatakan sebagai miligram per liter (mg / L). Ini adalah cara untuk menyatakan kepekatan zat yang sangat cair.

Adakah Dr. Clo selamat digunakan?

Dr Clo sangat selamat digunakan kerana pelepasan CIO2 adalah 0.01ppm-0.02ppm. Pelepasan ini jauh di bawah had yang boleh diterima iaitu 0.1ppm – 0.3ppm yang disyorkan oleh WHO dan US CDC.